GUTA

Este o afecțiune dureroasă, de natură reumatică, deseori ereditară. Este agravată de consumarea
alcoolului și a hranei necorespunzatoare, de temperaturile ridicate din timpul verii. Durerea este
resimțită în special la degetele mari de la picioare, dar și în gambe.
DIETA ALIMENTARĂ
 O hrană corespunzătoare este lucrul cel mai important.
- legume - legumele cu frunze verzi, morcovii, ceapa sunt bogate în antioxidanți și alte substanțe care lupta împotriva gutei. Pătrunjelul, cimbrul ajută la menținerea sub control a acidului uric. Fasolea nu trebuie evitată întrucât are multe efecte pozitive și trebuie inclusă în dieta oricărei persoane, nefiind nocivă nici în cazul gutei.
- fructe -fructele de pădure de culoare roșie-albăstruie și ananasul sunt alegeri potrivite. Totuși cele mai bune sunt cireșele. Unii experți recomandă consumul a 20-30 de cireșe în timpul unei crize acute.
- lichide - deshidratarea poate declanșa atacuri de gută, de aceea trebuie consumat 6-8 pahare de apă , ceaiuri,lapte bătut sau iaurturi.
Bolnavii de gută vor evita următoarele:
- carnea roșie - carnea de porc, carnea de vită, miel și organele de animale cresc riscul apariției gutei.
- scoici, homar, creveti, stridii si crabi - dar se va consuma pește care are efect pozitiv asupra organismului, întrucât acizii grași din compoziția acestora reduc inflamația.
- alcoolul - acesta poate declanșa un atac în termen de 24 de ore. Riscul variază în funcție de tipul de băutură alcoolică, dar în cazul berii riscurile sunt cele mai mici. Orice aliment care provoacă aciditate în urină trebuie evitat..
ALIFIE DE UNT
 Untul proaspăt este amestecat pe un foc slab. Când începe să fiarbă, se îndepărtează de pe foc, se ia spuma și se adaugă o cantitate egală de vin. Lăsați apoi compoziția să scadă. Ceea ce rămâne este cea mai bună alifie pentru gută. Se aplică pe partea afectată.
REMEDIU SIBERIAN
 Toți bolnavii de gută sunt sfătuiți să poarte ciorapi de lână înmuiați în soluție de ceapă.
 Se pun 6-8 felii de ceapă tăiată, la 3-4 litri de apă. Se fierbe timp de 30 de minute. Se strecoară și în această apă se înmoaie ciorapii curați pentru 10 minute,apoi se scot și se pun la uscat fără a mai fi clătiți. Tratamentul a dat rezultate neașteptate.
Însănătoșire grabnică vă doresc celor suferinzi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu